Make your own free website on Tripod.com
Defensiebladen - Defensiekrant


Museumschip Mercuur in topconditie

27-07-2000

De Scheveningse 2e Binnenhaven lag volledig wegens werkzaamheden opengebroken. Vervolgens was het schip toe aan de grote dokbeurt in het hoogseizoen van 1998. Het had allemaal bepaald geen gunstig effect op de bezoekersaantallen van de voormalige mijnenveger Hr.Ms. Mercuur. Maar nu is het leed dan toch echt voorbij. Het museumschip kan er qua onderhoud weer jaren tegen en heeft een nieuwe, betere ligplaats gekregen in de Scheveningse wateren. Het schip ligt er uniek bij na de 'upgrading' van de omgeving met kantoren, restaurants en winkeltjes. De uitwerking is gunstig, want belangstellenden stromen weer toe.

De Mercuur ligt al vanaf 1993 in de Scheveningse haven. Zomaar een bejaarde mijnenveger is het echter niet. Het schip kent een rijke historie. In 1999 is het zelfs toegelaten tot de in de VS gevestigde 'Historic Naval Ships Association', een vereniging die bijvoorbeeld ook de befaamde HMS Belfast in Londen tot haar leden mag rekenen. De van origine Amerikaanse oceaanmijnenveger uit 1954 is in 1972 omgebouwd tot torpedowerkschip en maakte deel uit van de Nederlandse marinevloot tot 1987. Het is nu de enig overgebleven Marshall Plan oceaanmijnenveger van de Amerikaanse marine in Nederland. De toenmalige Amerikaanse ambassadeur in ons land heeft in 1997 een gedenkplaat aan boord onthuld ter herinnering aan het Marshall-plan, een hulpprogramma waarmee Europa weer op de been werd gebracht na afloop van de Tweede Wereldoorlog.

Feesten en partijen
In 1998 kreeg de Mercuur officieel de status 'museum', hetgeen niet alleen een waarde-oordeel betekent voor het schip maar tevens belastingtechnische voordelen biedt. Verder is door giften en de inspanning van vrijwilligers, de nautische sfeer aan boord steeds verder verbeterd. Alleen de schroeven ontbreken nog, anders kon men er bij wijze van spreken zo mee wegvaren.
Bezoekers zijn welkom ook al wordt de Mercuur hier en daar nog opgelapt. Naast werkzaamheden aan de romp is bijvoorbeeld de restauratie van de grenen dekken nog in volle gang. Onderhoud aan een dergelijk schip als dit hou je waarschijnlijk altijd. Gereed zijn wel de nieuw gecreŽerde hutten voor eventuele betalende slapers die (na een feest) aan boord kunnen overnachten. Het museumschip, dat zonder enige overheidssubsidie wordt geŽxploiteerd, kan zich nu beter bedruipen. Dit ondanks de stijgende uitgaven van vooral energie. De eigenaar, de stichting Behoud Maritieme Monumenten, is echter volledig afhankelijk van giften en donaties. De begunstigers hebben daarom niet alleen vrije toegang tot het schip, maar ontvangen tevens het bekende blad Navy News. Aan de verkoop van eten en drinken verdient de Mercuur ook nog wat, want voor diners, lunches, vergaderingen, reŁnies, (kinder)verjaardagen, recepties en familiebijeenkomsten is de Mercuur een uitgelezen locatie. Voor kinderpartijtjes zijn er zelfs speciale arrangementen: de jarige valt direct op want hij of zij wordt gehuld in tropenhemd en voorzien van een muts, de gasten krijgen een braniekraag. Het open achterdek is zeer binnenkort geschikt voor bijeenkomsten in de buitenlucht, al dan niet afgeschermd voor wind of regen.


Vrijwilligers
Mercuur-commandant LTZ2OC bd Willem van Kakerken heeft het nog behoorlijk druk op 'zijn' Mercuur. Gelukkig wordt hij terzijde gestaan door vrijwilligers, waarvan men er overigens altijd nog wel een paar kan gebruiken. "Dergelijke liefhebbers zijn voor ons van levensbelang," schetst Van Kakerken, die al vanaf het prille begin aan boord is, de situatie. "Zo zit daar bijvoorbeeld nu oud-marinier Jan van der Zwan met hamer en beitel centimeter voor centimeter de oude multiplex deklaag te verwijderen. Daar onder komen de originele grenen planken te voorschijn. Als je dat moet laten doen, ben je een vermogen kwijt, dus doen we het zelf. Wij hebben ervoor gekozen het schip eerst helemaal op te knappen en dan pas aandacht aan de voortstuwing te schenken. Maar over een paar jaar kunnen we gegarandeerd varen. Bij die vrijwilligers zit van alles: koks, mensen die de kassa bedienen en noem maar op, zowel mannen als vrouwen. Toen de Marineclub dicht ging, kregen we trouwens veel extra bezoekers. Afspraken die daar waren vastgelegd hebben we namelijk op de Mercuur gerealiseerd. Van de Admiraliteit komen er ook steeds meer mensen. Mond op mond reclame werkt erg in ons voordeel. Ik heb in mijn hele marinecarriŤre nog nooit zoveel admiraals gezien als hier," lacht Willem. E«n van de (weinige) vrouwelijke vrijwilligsters is ex-Marva Carla Scholten. "Tijdens een uitstapje met de Marva-vereniging kwamen we op de Mercuur. Ik dacht, dat lijkt me wel wat en gaf me gelijk op. Ik werk nu al een jaar of zeven hier aan boord. En echt het wordt steeds leuker. Alle voorkomende werkzaamheden doe ik: schoonschippen, koffie schenken, achter de kassa staan en noem maar op. Ik voel me echt thuis, hier ben je en blijf je bij de marine," besluit Carla enthousiast.

Aanmelden als vrijwilliger kan via tefoonnummer: 070 - 354.0315.